!-- Google Tag Manager -->

C Vitamini Faydaları

28-04-2021 00:42
C Vitamini Faydaları

Yaz, güneş ve taze portakal veya limon dilimleriyle ferahlatıcı bir kokteyl… Sıcak günlerde rahatlamak için ideal. Aynı zamanda vücudumuz için de ideal, çünkü bizim için çok önemli olan C vitamini (askorbik asit olarak da bilinir) vücudumuzun kendi başına üretemediği vazgeçilmez bir besin öğesidir. Neyse ki, biber, brokoli, lahana çeşitleri ve tabii ki turunçgiller gibi pek çok sebze ve meyvede bulunur. C vitamini, gerçek bir sağlık iksiri gibidir. Örneğin, antioksidan olarak bağışıklık sistemimizde önemli bir rol oynar ve dokuların iyileşmesi ve hormonların üretimi gibi pek çok metabolik işlem için gereklidir. C vitamini aynı zamanda bağırsakta demir alımını arttırır ve böylece besinlerdeki kanserojen nitrozaminleri zararsız hale getirmeye yardımcı olur. Dolayısıyla bu doğa harikasının birçok gıda takviyesinde, reçetesiz ilaçlarda ve cilt bakım ürünlerde kullanılması şaşırtıcı değildir. Peki yüz kremlerinde ne işi var?

C Vitamini ile Sonsuza Kadar Genç Kal

Yaşlandıkça cildimiz kurur. Bunun sebebi ciltteki kolajen miktarının azalmasıdır, bu kırışıklıklara sebep olur. C vitamini kolajen üretimini destekleyip cildi serbest radikallerden korur, böylece düzenli kullanımla genç bir görünüm sağlar. Üstelik C vitamini hemen hemen her cilt tipinde kullanılabilir, bu yüzden kozmetik endüstrisinin favorilerindendir.

Cilt bakımında C vitamini lipozom gibi taşıyıcı maddelere tutunur ve bu sayede en düşük miktarlarda C vitamini bile cildin derinliklerine taşınabilir. Bu, özellikle doğanın kanunları gereği yıllar içinde sertliğini ve esnekliğini kaybeden olgun ciltlerde kolajen üretimini desteklemek için önemlidir. Stres, çevresel faktörler ve UV ışınları, vücutta sürekli hücreleri yaşlandıran serbest radikallerin üretilmesine sebep olur. C vitamini, bu nahoş kısır döngüyü bir yere kadar dengeleyebilir.

C vitamininin tek faydası cildi alttan dolgunlaştırmak değildir. Antioksidan bileşenleri sayesinde ciltteki mikro iltihapları hafifleterek akneyi giderir. Bu iltihap engelleyici etki cildi rahatlatır ve cilt tonunu dengeleyerek daha sağlıklı bir görünüm sağlar. Bu yüzden C vitamini problemli ciltlerin tedavisinde sık kullanılır. C vitamini aynı zamanda yaşlılık lekelerinin (yaşla birlikte çoğalan iyi huylu, zararsız bir pigment bozukluğu) oluşumunu da önleyebilir. Araştırmalar, C vitamininin aşırı melanin üretimini engelleyerek leke oluşumunu azalttığını göstermiştir.

C Vitaminli Krem mi? Serum mu? Gıda Takviyesi mi?

Krem mi, serum mu, gıda takviyesi mi kullanacağınız sizin tercihinize kalmış. Ancak her yüz bakımının temeli, tek bir maddeyle sınırlı kalmayıp cildin kendine has ihtiyaçlarını doğal lipidler ve çeşitli yaşlanma karşıtı maddelerle gideren iyi bir kremdir. Bu yaşlanma karşıtı maddelerin arasında C ve A vitaminleri gibi antioksidanlar, hyalüronik asit ve cildin yapı taşları olan seramidler sayılabilir. Etkin maddelerin kombinasyonu sayesinde epidermis sağlığı farklı açılardan desteklenir.

C vitamininin en saf formu, L-askorbik asit de denen askorbik asittir. Saf C vitamini oksidasyona yatkın olduğu ve çabuk parçalandığı için çoğunlukla gıda takviyesi olarak toz halinde satılır. Bunun yanında, C vitamininin kremlerde ve serumlarda kullanılan daha stabil türevleri de mevcuttur. Kozmetik ürünlerde en sık kullanılan türevler: Askorbil glikozit (askorbik asit ve glukoz arasındaki bir bağ), magnezyum askorbil fosfat, sodyum askorbil fosfat (kristal yapılı bir ester), etil askorbik asit (keza suda çözülen bir ester) ve askorbil palmitat gibi yağda çözülen C vitamini esterleridir. Bu türevler ciltte parçalanarak C vitamininin direkt olarak sorunlu bölgelere nüfuz etmesini sağlarlar. 

Özet

Yüz bakımında C vitamini kullanımı kolajen sentezini destekler, serbest radikallerle savaşır ve yaşlılık lekeleri ve akneyi azaltır.Askorbik asit, C vitamininin en saf ve etkili formudur. Saf askorbik asit oksidasyona yatkın olduğu için kremler ve serumlarda C vitamini türevleri kullanılır. Önemli bir not: C vitamini hava veya ışığa maruz kaldığında etkinliğini yitirir. Bu yüzden ürünleri mümkünse karanlık bir yerde saklamanız ve kapaklarını sıkıca kapatmanız önerilir. Ayrıca yüz bakım ürünlerinde kullanılan C vitamininin pek çok meyve ve tohumda da bulunduğunu unutmamak gerekir.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.