Cilt Bakımı
Cilt Bakımı
Normal Cilt
Bakımı kolay bir cildiniz var.
Sebum üretimi dengeli ve cildiniz ne yağlı, ne kuru. Cildiniz parlamıyor ve gerilmiyor, aksine sağlıklı ve esnek. Cilt tonunuz eşit, kızarıklıklar yok ya da çok az, sivilce ve siyah noktalar nadiren gözlemleniyor. Yüzünüze pembe bir ışıltı hakim.
Bu cilt tipi zahmetsizdir ve fazla bakım istemez. Sabah ve akşam yüzünüzü nazik bir temizleyiciyle yıkamak ve sonra bir nemlendirici krem veya yüz yağı sürmek yeterli olacaktır. Ancak yaş aldıkça cilt de değişebilir ve normal cilt, ileri yaşlarda kurumaya eğilimlidir. Bu durumda daha yoğun bakım gerektirir.
Kuru Cilt
Cildiniz gergin ve pırıltısız. Kuru ciltlerde genellikle yağ ve nem yetersizdir. Cilt ince ve küçük gözeneklidir, dokusu parşömen kağıdına benzer. Hassas ve yırtılmaya eğilimli olabilir, arada sırada kaşınır. Sebum eksikliğinden dolayı doğal koruyucu katmanı cilde tutunamaz. Bu yüzden sıcaklık değişimlerine ve diğer çevresel faktörlere karşı hassastır.
Kuru ciltlerin iyi bir bakım rutinine ihtiyaçları vardır. Cildinizi temizlemek için sadece cildi aynı zamanda nemlendiren çok nazik temizleyiciler kullanın. Sıcak su koruyucu asit katmanını daha da aşındırdığı için kullanılmamalıdır. Yüzünüzü temizledikten sonra bir serum, nemlendirici krem ya da zengin bir yağ uygulayın. Genel olarak, kuru ciltler için bakım ürünleri az sayıda malzeme içermeli ve kesinlikle sentetik boya, parfüm veya alkol içermemelidir. Kuru cilt yeterince su veya vitamin almadığınızın bir göstergesi de olabilir. Bol bol su içmek ve vitamin açısından zengin ve dengeli beslenmekten asla zarar gelmez. Ayrıca, yaşlı insanlarda ortaya çıkan cilt hastalıklarının yaklaşık üçte ikisinin iyi ve istikrarlı bakımla önlenebileceği tahmin ediliyor.
Hassas Cilt
Cildiniz ince, kuru ve çatlamış.
Kuru ve hassas ciltler arasında ince bir çizgi vardır. Hassas ciltlerde genellikle doğal koruyucu yağlar ve nem eksiktir. Hassas ciltler çevresel faktörlere ve sıcaklık değişimlerine hızlı tepki verir ve iritasyona, iltihaplanmaya, kızarmaya ve soyulmaya eğilimlidir. Alerjik reaksiyonlar, rosacea (gül hastalığı) ve damarlarda genişleme sık görülür. Yaygın alerjenler arasında deterjanlar, bakım ürünleri ve kozmetik ürünler yer alır. Reaksiyonun şiddetine göre bir dermatoloğa görünmek gerekebilir.
Eğer hassas bir cildiniz varsa, temizlik, bakım ve kozmetik ürünlerinin içindeki maddelere çok dikkat etmeniz gerekir. İdeal bir bakım, cildin kuruluğunu ve hassasiyetini göz önünde bulundurur. Alkol ve parfüm gibi maddelerden kaçınılmalıdır. Peki ya uçucu yağlar? Günlük güzellik rutininizde cildinizin koruyucu katmanını güçlendiren, yatıştırıcı aktif maddeler içeren bakım ve kozmetik ürünleri olmalıdır. Kadife çiçeği, aloe vera, çuha çiçeği yağı ve badem yağı gibi pek çok bitkisel maddenin sakinleştirici bir etkisi vardır.
Yağlı/Lekeli Cilt
Cildiniz parlak bir yağ tabakasıyla kaplıdır.
Sebum bezeleri fazla çalışır ve cilt yağı/sebumun aşırı üretimi gözenekleri tıkar. Yağlı cilt, sebum bezelerinde iltihapları tetikleyerek sivilce ve siyah noktalara sebep olabilen bakteriler için ideal bir yaşam alanıdır. Cildinizde çok az çizgi veya kırışıklık vardır. Cildin üst katmanına genellikle yeterince kan ulaşmaz, bu yüzden solgun ve büyük gözenekli görünebilir. Cildiniz aynı zamanda nemliyse, yağlı-nemli bir cilt tipine sahipsiniz demektir. Bu cilt tipi özellikle gençlerde sık görülür. Cildiniz tam tersine kuruysa, cilt tipiniz yağlı-kurudur. Yağlı-kuru ciltler biraz daha hassastır ve yıkandıktan sonra gerilmeye eğilimlidir.
Lekeli ve yağlı cilt, hormonsal dengesizliklerden, stresten veya kalitesiz kozmetik ürünlerinden kaynaklanıyor olabilir. Ancak çoğunlukla sadece genetiktir. Yağlı cildin iyi tarafları da vardır. Koruyucu yağ katmanınız sayesinde cildiniz güçlü dış etkenlere karşı dayanıklıdır. İleri yaşlarda yağlı cilt büyük bir avantaj bile olabilir. Diğer cilt tiplerine göre daha yavaş yaşlanır, bu yüzden kırışıklıklar genellikle daha geç ortaya çıkar. Yağlı cilt, kışın da faydalıdır. Isıtıcılardan gelen kuru hava diğer cilt tiplerini kuru ve lekeli hale getirirken, yağlı cilt tipine sahip insanlar bu durumdan pek etkilenmez.
Yağlı ciltlerde gözenekleri açmak ve bakterilerin çoğalmasını engellemek için derinlemesine temizlik şarttır. Temizlik titiz ama nazik olmalıdır. Agresif temizleyiciler, fazla yıkama veya sert ovalama cildi kötü etkiler. Sabah ve akşam cildinizi nazikçe, nötr pH seviyeli bir temizleyiciyle yıkayın (çift fazlı temizlik). Daha sonra hafif dezenfektanlı bir tonik kullanın. Cildinizi ölü hücrelerden arındırmak için haftada 1-2 kere yüzünüze peeling uygulayın. Sonrasında cildinizi su bazlı bir serum ve hafif bir nemlendirici ya da yüz yağıyla rahatlatın. Bazı ürünlerin üstünde ‘komedojenik değildir’ ibaresini görebilirsiniz, bu ürünün gözenekleri tıkayacak maddeler içermediği anlamına gelir. Çok sık makyaj yapmak yağlı ciltler için iyi değildir. Makyaj gözeneklerinizi tıkar ve daha kolay iltihaplanmalarına sebep. Yine de makyajdan vazgeçmek istemiyorsanız, hafif renkli BB/CC kremler ve yağsız ürünler kullanmanız daha iyi olacaktır.
Karma Cilt
Karma cilt en yaygın cilt tipidir.
Karma cilt, daha önce anlatılan cilt tiplerinin bir kombinasyonudur. Cildin bazı bölümleri nemli ve yağlıyken bazı bölümleri normal veya kurudur. Genellikle T bölgesi, yani alın, burun ve çene yağlı ve parlaktır. Bu bölgelerde yağlı cilt özellikleri gözlemlenir, daha çok sivilce ve siyah nokta vardır. Öte yandan yanaklardaki cilt normal veya kurudur ve biraz gergin olabilir. Yanaklarda damar genişlemeleri gözlemlenebilir. Karma ciltler, yaş aldıkça kurumaya eğilimlidir. Rosacea (gül hastalığı) da karma ciltlerde görülebilir.
Karma özelliklerinden dolayı cilt özel bir bakım ister. Kuru bölgeler nemlendirilmeli, yağlı bölgeler ise derinlemesine temizlemeyle arındırılmalıdır. Yüzünüzü nazik bir temizleme jeli veya köpüğü ve ılık su ile yıkayın. Daha sonra yüzün yağlı bölgelerine arındırıcı bir tonik uygulayın. Ayrıca, haftada 1-2 kez yüzünüze peeling yapın. Günlük krem olarak nemlendirici ama yağlı olmayan bir krem seçin. Eğer ciltteki farklılıklar çok belirginse, kuru bölgelerde daha yoğun bir nemlendirici kullanılabilir.
Olgun Cilt
Hücre bölünme ve yenilenme kapasitesi yaş ilerledikçe azalır.
Kolajen ve elastik dokular gibi derideki önemli bileşenler yaş aldıkça zayıflar ve cilt esnekliğini kaybeder. Deri altında bulunan yağ da azalır, bu da damarların daha görünür olmasına sebep olabilir. Yaş ilerledikçe cildin nem oranı düşer. Sebum ve ter üretimi azalır ve cilt daha az nemi hapsedebilmeye başlar. Bunun sonucunda cilt daha kuru olur ve kırışıklıklar artar. Kaşınma, soyulma, kızarma ve pullanma sık görülür. Cilt genel olarak solgun ve ince görünür ve yaşlılık lekeleri (iyi huylu pigment birikimleri) oluşabilir.
Olgun bir cilt çoğunlukla aynı zamanda kuru bir cilttir. Düşük pH derecesine sahip, nazik ve nemlendirici temizleyiciler iyi bir seçim olacaktır. Özellikle yağ oranı yüksek balsamlar ve temizleyici kremler önerilebilir. Bakımın amacı, kuru cilde tekrar nem kazandırmaktır. Nemlendirici bir gündüz kremi ve yoğun bir gece kremi iyi bir kombinasyon olacaktır. Hücreler en çok geceleyin bölünür. Bu yüzden besleyici maddeler cildin onarım sürecini geceleyin oldukça etkili bir şekilde destekleyebilir. Bilhassa göz çevresi ve boyun kırışmaya eğilimlidir ve bu yüzden özel ilgi ister.
Genel olarak yaşam tarzı, cildi olabildiğince uzun süre sıkı ve sağlıklı tutmak için çok önemlidir. Yeterince uyumak, bol su içmek, zararlı UV ışınlarından korunmak, dengeli beslenmek, sigara içmemek ve alkol alırken aşırıya kaçmamak cildin erken yaşlanmasını önlemek için önemli faktörlerdir.