Cilt Sağlığı için Günlük İpuçları
Nazik Olun
Sürekli makyaj yapmak ve jilet kullanmak cilt hücrelerini hırpalayabilir. Duş veya banyo yaparken suda geçirdiğiniz zamanı sınırlandırın. Çok uzun süre yıkanırsanız cildiniz kimyasal ve patojenlere karşı savaşan önemli yağları kaybetmeye başlar. Yıkanırken ılık su kullanın; sıcak su kullanımınızı kısıtlayın. Hafif sabunlar tercih edin. Güçlü deterjanlar benzer şekilde cildinizin yağ yapısını değiştirerek vücudunuzu koruma tabakasından mahrum bırakır. Nazik bir temizleyici bulun. Tıraş olurken cildinizi nemlendirmeyi ihmal etmeyin. Cildinize losyon, tıraş kremi veya jel uygulayın ve her zaman keskin bir jilet kullanın. Bilinenin aksine, tüyleri uzadıkları yönde tıraş etmek gerekir. Havlu kullanımınız konusunda bilinçli olun. Duştan veya banyodan çıktığınızda havlu ile kendinizi ovalamadan nazikçe kurulayın. Bu sayede cildiniz yağları hapsederek nemli kalacaktır. Doğal, kimyasal içermeyen bir nemlendirici kullanın.
Güneşe Dikkat Edin
Yazın güzelce bronzlaşmak istesek de biliyoruz ki güneş, kırışıklıklar, güneş lekeleri ve cilt kanseri gibi pek çok probleme sebep olabilir. Bütün cilt tipleri aynı miktarda güneşi tolere edemez. Ne kadar güneşe maruz kalabileceğiniz cildinizdeki melatonin miktarına göre değişir: Eğer koyu tenliyseniz cildiniz güneş ışığını emmeye hazırdır. Eğer açık tenliyseniz, cildiniz sorun yaşamadan o kadar çok güneş ışığı ememez. Ancak ne kadar melatonininiz olursa olsun, her zaman önlem almak en akıllıca tercih olacaktır. Mutlaka güneş kremi kullanın. En az 15 SPF’li bir krem seçin ve iki saatte bir tekrar uygulayın. Eğer yüzüyor veya spor yapıyorsanız daha da sık uygulamanız gerekir. Sabah 10 ve öğlen 3 arası, güneşin en tepede ve parlak olduğu zaman dilimidir. Bunlar ‘ideal havuz saatleri’ değildir. Bunun yerine bir şemsiye veya ağacın altında zaman geçirin. Elbette açık havanın tadını çıkarabilirsiniz, ama güneş kremi kullanmayı ve gölgede olmayı ihmal etmeyin. Doğru kıyafetler seçin. Dokuma kumaşlar kollarınız ve bacaklarınızı kapatmalı. Yüzünüzü korumak için geniş kenarlı bir şapkayı da unutmayın. Çamaşırlarınız yıkarken ultraviyole ışınlara karşı koruyucu bir deterjan kullanın. Bu, kıyafetlerinize de güneşten koruyucu bir katman ekleyecektir.
Nikotine Hayır Deyin
Sigaranın akciğerlere ve dişlere zararlı etkilerini hepimiz biliyoruz. Fakat sigara cildinize de çok hasar verir. Sigara derinize kan akışını azaltır; bu yüzden hücre üretimi için gerekli olan besin öğeleri ve oksijen, bazal hücre katmanına ulaşamaz. Deri hücreleriniz zayıflar ve cildiniz daha kolay kırışır. Ayrıca sigara derinizdeki elastin ve kolajene de zarar verir. Bu katmanlar cilde güç ve esneklik kazandırır, zarar görmeleri erken yaşlanmaya sebep olur. Cildiniz esnekliğini kaybedip çökecek. Gençlik ışıltınızı kaybedeceksiniz. Sigarayı bir an önce bırakın. Yardım için doktorunuza danışın.
Stresten Uzak Durun
Stresin cilde sayısız etkisi vardır. Vücudunuz ‘savaş ya da kaç’ tepkisini hissettiğinde kortizol denen bir hormon salgılar. Bu tepki elbette hayatta kalmak için gereklidir. Tehlikede olduğunuzda ya da yetiştirmeniz gereken bir iş olduğunda kortizol hücrelerinize hız kazandırır. Sizi daha hızlı nefes alıp vermeye ve hemen harekete geçmeye zorlar. Ancak uzun süreli stres kortizolün vücudunuza kontrolsüz bir şekilde yayılmasına sebep olur. Kortizol, bir serbest radikal gibi hücrelerinize zarar vermeye ve onları öldürmeye başlar. Dolayısıyla yeni deri hücrelerinin üretildiği bazal hücre katmanına ulaştığında bazal hücrelere de zarar verir. Bu da erken yaşta ortaya çıkan kırışıklıklara neden olur. Stresle başa çıkmayı öğrenin ve kendinize sakinleşmek için zaman ayırın. Cildiniz size teşekkür edecektir.
Dengeli Beslenin
Diyetiniz vücudunuzun her kısmını etkiler. Sağlıksız bir diyet bilhassa sindirim sisteminizde iltihaba sebep olur. Bu iltihap, yemeklerden alınan tüm besin maddelerinin kana aktarılmasını engeller. Dolayısıyla vücudunuz gerekli besin öğelerini deri hücrelerine ulaştıramaz. Bunun sonucunda deri hücreleriniz, vücudunuzun en büyük ve en güzel savunma sisteminin güçlü ve sağlam parçaları olmak için ihtiyaçları olan yapıtaşlarından mahrum kalır. Bol bol sebze ve meyve yiyin. Sebze ve meyveler sağlıklı sindirimi destekler ve iltihabı önler. Ayrıca içlerindeki fito besin öğeleri kırışıklıklara sebep olan serbest radikalleri azaltır. Sebze ve meyveler aynı zamanda C vitamini deposudur. C vitamini, stres hormonu kortizolle savaşır. Daha önce belirtildiği gibi, kronik stres vücudunuzu ele geçirdiğinde kortizol pek çok probleme neden olur ve serbest radikallerin verdiği hasarı arttırır. İşlenmiş şekerden vebadan kaçar gibi kaçın. İşlenmiş şeker dahili iltihaba sebep olur ve hiçbir vitamin veya besin öğesi içermez. Akneyi, lekeleri ve kırışıklıkları arttırır.