Kendi Cilt Bakım Rutininizi Oluşturma Rehberi
Farklı markalar kullansanız da, tek bir markaya sadık kalsanız da cilt bakım rutininizde bir şeyler yanlış. Ne denerseniz deneyin tahrişe ya da sivilcelere sebep oluyor; veya çok şey vadeden ürünler hiçbir işe yaramıyor.
Tanıdık geldi mi? O halde cilt bakım rutininizi baştan yaratmanın tam sırası.
Eğer nereden alışveriş yapacağınızı, hangi ürünlere ihtiyacınız olduğunu ve hangi markaların en güvenli ve doğal seçenekleri sunduğunu bilirseniz, çok az zahmetle yeni bir cilt bakım rutini oluşturabilirsiniz.
İşte kendinize uygun doğal bir cilt bakım rutini oluşturmak için rehberiniz:
Temel Ürünlerle Başlayın
Her cilt bakım rutininin birkaç temel ürüne ihtiyacı vardır, ve bunların doğru ürünler olması önemlidir. Bu ürünler cilt bakım rutininizin temelini oluşturacak ve her gün kullandığınız ürünler olacaklar.
Temel ürünleri doğru sırada kullanmak da en etkili cilt bakım rutinini oluşturmanıza yardımcı olacaktır.
Temizle
Her cilt bakım rutininin en basit ve temel adımı olduğu halde bazen temizlemeye yeterince zaman ayırmıyor ve özen göstermiyoruz. Tek amacının makyajı çıkarmak olduğunu düşündüğümüz için bu adımı aceleye getirmek kolay.
Ne işe yarar?
Temizleme, aslında cilt bakım rutininizdeki en önemli adımdır ve makyajınızı çıkarmaktan çok daha fazlasını yapar. Temizleyiciniz, cildinizi daha sonradan uygulayacağınız diğer bütün ürünlere hazırlar.
·Temizleme makyajı, kiri, bakterileri ve fazla yağı ciltten uzaklaştırır.
· Günde iki kere temizleme idealdir – bir sabah, bir akşam.
· Temizleme gözeneklerinizi açar ve cildinizi özel sorunları gideren ek ürünlere hazırlar.
Yaşlanma karşıtı ürünler, akne tedavileri ve nemlendiriciler, öncesinde cildinizi düzgün temizlediğiniz takdirde çok daha etkili olacaktır.
· Temizleme, çevresel faktörlerden gelen toksinleri ciltten atar. Kirlilik, sigara dumanı ve hatta bazı temizlik ürünleri cildinize yapışan toksinler üretebilir. Temizleme cildinizi bunlardan arındırarak korur.
Neden kaçınmalı?
Temizleyicilerdeki bazı maddelerden kaçınmalısınız. Bunlar cildi tahriş eden maddeler, toksinler ve kanserojenlerdir. Temizleyiciyi durulasanız da içindeki maddeler cildinize nüfuz edebilir.
· Sodyum lauril sülfat/sodyum lauret sülfat. Bu madde köpürmeyi sağladığı için temizleyicilere eklenir. Maalesef, SLS’nin cildi tahriş ettiği bilinmektedir. Biraz fazla işe yarar ve cildinizi bütün doğal yağlarından arındırır, bu da cildi kurutur ve tahriş eder, hatta bazı durumlarda cildinizin aşırı yağ üretmesine sebep olabilir.
· Parfüm. Bir temizleyicinin güzel kokması sorun değil, ama eğer içindekiler listesinde sadece parfüm yazıyorsa o üründen uzak durun. Parfüm özel bilgi statüsünde bir maddedir, yani üreticilerin kokularının içinde ne olduğunu kamuyla paylaşmaları gerekmez. Dolayısıyla parfümlerin içinde ne olduğunu bilemezsiniz.
· Parabenler. Parabenler pek çok güzellik ürününde bulunur. Ürünlerin raf ömrünü uzatan koruyucu maddelerdir. Ancak parabenlerin östrojeni taklit edebilen endokrin bozucular oldukları bilinir, hatta meme kanseri tümörlerinde paraben parçacıkları bulunmuştur.
· Mineral yağı. Tipik bir nemlendirici maddedir, ama kesinlikle daha iyi ve daha doğal seçenekler bulabilirsiniz. Mineral yağı potansiyel
bir kanserojen ve kanıtlanmış bir toksindir. Bu risklerin dışında, kesinlikle cildi hassaslaştırır, yani sivilce veya kaşıntıya sebep olması muhtemeldir.
Ne kullanmalı?
Cilt bakım rutininiz için bir temizleyici seçerken zararlı maddeler içermeyen; vücudunuza zarar vermeden cildinizi iyileştirecek, bir amaca yönelik maddeler içeren ürünler arayın.
Yosun özü veya bitkisel klorofil gibi nazik ama etkili arındırıcı maddeler içeren temizleyiciler iyi seçeneklerdir. Bu maddeleri doğal bitkisel yağ özleriyle birleştirirseniz cildinizi doğal yağlarından mahrum bırakmadan gidermesi gerekenleri etkili bir şekilde gideren bir temizleyiciniz olur.
Nemlendir
Cilt bakım rutininizdeki ikinci temel öğe nemlendiricidir. Her cilt tipinin nemlendirilmesi gerekir, yağlı ciltlerin bile. Aslında yağlı cilt, susuz kalmış bir cildin sonucu olabilir.
Ne işe yarar?
Nemlendiriciler cildinizin su ihtiyacını karşılar, ama aynı zamanda cildinizin nemi hapsetmesini de sağlar. İyi bir nemlendirici cildinizin doğal nem seviyesini dengeler.
Neden kaçınmalı?
İstenmeyen maddeler nemlendiricilerde sık sık karşımıza çıkar. Nemlendiriciler cilde nüfuz ettiği ve emildiği için kullandığınız nemlendiricinin içindeki maddelerin doğal, güvenli ve etkili olduğundan emin olmak çok önemlidir.
Yukarıda kaçınılması gerektiği belirtilen (ve nemlendiricilerde de bulunabilen) maddelere ek olarak bu tatsız eklentilere de dikkat edin.
· Propilen glikol. Bu madde nemlendiricilerde sık kullanılır, ama cildi tahriş ettiği bilinmektedir. Eğer hassas bir cildiniz varsa bu maddeden kesinlikle kaçınmalısınız.
· Boyalar ve renklendiriciler (katran).Ürünleri renklendirmek için kullanılan pek çok boya katrandan üretilir (kulağa bile nahoş geliyor). Katranın karsenojen olabileceğinden şüpheleniliyor, ayrıca ciltte alerjik reaksiyonlara da sebep olabilir.
· Bazı alkoller. Alkoller genellikle nemlendiricilere yağın ve suyun ayrışmasını önlemek için eklenir. Fakat bazı alkoller cildinizi kurutabilir, dolayısıyla nemlendiricinizde bulunmaları ters tepecektir.
Ne kullanmalı?
Nemlendiriciniz tekrar uygulamaya gerek kalmadan cildinizi en az 12 saat boyunca nemli tutmalıdır. Aşırı kuru bir ciltten mustarip değilseniz cildinizi günde iki kez nemlendirmek yeterli olacaktır. Nemlendirici ve yumuşatıcı maddeler içeren bir krem öneririm.
Temizleme ve nemlendirme adımlarını aradan çıkardıktan sonra spesifik ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir cilt bakım rutini oluşturabilirsiniz. İşte en yaygın cilt problemleri ve bunları çözecek ürünleri cilt bakım rutininize ekleme konusunda ipuçları:
Cilt Sorunları
Sivilceler
Yaşımız kaç olursa olsun hepimizin arada sivilcesi çıkar. Peki ya çözümü? Günde bir kez uygulayacağınız topikal bir tedavi cildinizin doğal yağ üretimini dengeleyecek ve gözeneklerde biriken maddeleri temizleyecektir. Çay ağacı yağı içeren ürünlerin harika antiseptik ve sıkılaştırıcı özellikleri cildinizi sivilcelerden arındıracaktır.
İpucu: Yeni bir sivilce karşıtı ürüne karşı tolerans geliştirene kadar ürünü kademeli bir şekilde kullanın. Sivilce tedavileri kurutucu olabilir ve cildinizin fazla kuruması sivilcelerinizi azdırabilir.
Yaşlanma
Gençlik pınarının peşinde olmasanız da hissettiğiniz kadar genç gözükmenizi sağlayan ürünler işinize yarayabilir. Ancak bazı yaşlanma karşıtı ürünler cildi yakan ve tahriş eden sert kimyasallar içerebilir. Yaşlanmanın belirtilerine karşı savaşmak ve cildinizi genç tutmak için tek ihtiyacınız olan, doğal maddeler içeren hafif bir yaşlanma karşıtı serum kullanmak.
İpucu:Serumunuzu doğru sırada uyguladığınızdan emin olun. Pek çok serum cildinizi mühürleyerek nemi hapsetmesini sağlar. Bu tarz serumların en son uygulanması gerekir, aksi takdirde diğer ürünlerin emilimini engelleyebilirler.
Güneş lekeleri
Muhtemelen hepimiz güneşte kalmamız gerektiğinden daha uzun kalmışızdır. Yaş aldıkça, UV ışınlarından gelen serbest radikallerin sebep olduğu hasar ciltte güneş lekelerine yol açar. Cilt bakım rutininize C vitamini içeren bir ürün eklemek hiperpigmentasyonun sebep olduğu koyu lekeleri giderir ve genel cily tonunuzu eşitler.
İpucu: C vitaminini abartmayın. C vitamini güçlü ve doğal bir maddedir. Ancak yine de cildinizin iyi tepki verdiğinden emin olmak için iki günde bir C vitamini içeren bir serum veya krem kullanarak başlayın.
Gözaltı torbaları/Koyu halkalar
Göz kremleri paha biçilmezdir. Herkesin gözlerin etrafındaki hassas deriyi nemli ve sağlıklı tutan bir göz kremi kullanmasını öneririm. Çoğu nemlendirici göz bölgesi için üretilmemiştir ve göze uygulandığında tahrişe sebep olabilir.
Kafein, gözaltlarındaki şişkinliği geçiren ve uyanık olmasanız bile öyle gözükmenizi sağlayan en iyi doğal maddelerden biridir. Yeşil çay da gözaltı bölgesini parlaklaştırır, ayrıca cildi nemlendirir ve onarır.
Özet
5 yıl önce severek kullandığınız bazı ürünler artık o kadar işe yaramıyor olabilir, veya istediğiniz kadar doğal ve çevreci olmayabilirler. Artık daha iyi ve doğal bir cilt bakım rutini oluşturmak için gerekenleri öğrendiniz. Şimdi rutininizi baştan yaratma zamanı!